Isi Kandungan

Pengenalan kepada MUET

Malaysian University English Test (MUET) adalah ujian untuk menilai tahap penguasaan bahasa Inggeris. Mereka yang berminat untuk menyambung pelajaran ke universiti awam mahupun swasta di Malaysia perlu menduduki MUET.

Ujian ini akan menilai 4 komponen penting dalam penguasaan bahasa Inggeris iaitu

  1. Reading
  2. Listening
  3. Writing
  4. Speaking

Jadi, kalau anda ada niat nak belajar menyambung Ijazah Sarjana Muda ke universiti, MUET ini penting tau! Jangan ambil mudah, dan jangan ambil ringan ya.
Ramai dah yang terlepas tarikh pendaftaran, malah ada yang tak tahu pun apa persediaan yang perlu mereka lakukan.

Kenapa MUET Itu Penting?

MUET bukan sahaja penting untuk memenuhi syarat kemasukan ke program-program yang ditawarkan di universiti, tapi juga membantu setiap calon untuk meningkatkan penguasaan bahasa Inggeris memandangkan komponen ujian yang sangat menyeluruh. 

Tak dapat kita nafikan, dalam dunia yang serba moden, penguasaan bahasa Inggeris sangat membantu terutama sewaktu masih di universiti mahupun dalam dunia korporat.

Siapa Yang Perlu Ambil MUET?

Secara umum, MUET dikhususkan kepada pelajar pra-universiti yang merancang untuk menyambung pelajaran ke mana-mana universiti di Malaysia. Namun sesiapa sahaja yang ingin meningkatkan penguasaan bahasa Inggeris untuk tujuan akademik atau profesional juga disarankan untuk menduduki peperiksaan ini.

Jadi, kalau anda merupakan pelajar matrikulasi, STPM, atau diploma yang berminat untuk meneruskan pengajian ke peringkat yang lebih tinggi, MUET bukan lagi harus, tapi WAJIB ada dalam to-do list kamu!